Diş eti iltihabı, dişetinin genellikle bakteriyel kaynaklı enfeksiyonuna denir. Toplumda diş eti iltihabı olarak bilinen, periodontal rahatsızlıklar içine aldığı dokuya göre kabaca gingivitis ve periodontitis olarak tanımlanabilir. Sadece diş etinin iltihabına gingivitis, dişetinin altındaki çene kemiğini de saran iltihabi periodontal hastalıklara periodontitis diyebiliriz.
Diş etlerindeki;
periodontal sorunların temel belirteçleridir. Buna rağmen çoğu zaman dişeti rahatsızlıkları erken safhalarda semptom vermez. Ancak rutin diş hekimi muayenesi sırasında farkedilir.
Dişeti sağlığını etkileyen en önemli faktörler olsa da, iyi bir ağız hijyeni bu rahatsızlıkların oluşmasını ya da ilerlemesini engellemede en etkili yöntemdir.
Sert doku görüntüleme yöntemleri olan panoramik filmler ve 3 boyutlu tomografiler ilerlemiş periodontal hastalıkların tanısında etkin rol oynarlar. Ancak erken dönem dişeti hastalıklarının en etkili teşhisi ancak ağız muayenesiyle yapılır.
Mevcut diş etlerinin durumu (şekil, form, renk, hacim), diş taşı/plak varlığı, mevcut restorasyonların durumu, hastanın kullandığı ilaçlar ve sahip olduğu sistemik hastalıklar bize periodontal durum hakkında fikir verir. Son olarak özel periodontal muayene ekipmanlarıyla diş etlerindeki cep dediğimiz boşluk miktarları ölçülerek hastalığın seviyesi tespit edilir.
Dişeti tedavisinin kararında en önemli husus hastalığın ve evresinin teşhisidir. Çok basit diş eti tedavileri iyi ağız bakımıyla 5-7 gün içinde iyileşir. Diş taşı varlığında kapsamlı bir diş taşı temizliği ve cilası gerekir. Daha şiddetli iltihaplarda, derin temizlikler, dişeti cerrahileri, ağız içindeki farklı bir alandan sağlıklı diş eti nakli gerekebilir. En doğru olan, yılda 2 kez düzenli Diş hekimi kontrolüne gitmek ve hastalığı ilerlemeden tedavi etmektir.
Makaleyi Yazan Hekim: Dt. Koray Kendir