3D Çene ve Diş Tomografisi Nedir?
3D Çene ve diş tomografisinin temel prensibi bir objenin iç yapısı ve çevresini çoklu projeksiyonda göstermesidir. 3D Tomografi ile hastalar daha az radyasyona maruz kalır ve tedavi planlaması daha doğru bir şekilde yapılabilir.
3D Çene ve Diş Tomografisi Hangi Durumlarda Çekilir?
Ağız içinde gömülü 20 yaş dişlerinin kemikteki pozisyonunun, anatomik bölgelerle olan ilişkisinin (alt çenede sinir-damar paketine, üst çenede sinüs boşluklarına olan uzaklığı) üç boyutlu olarak değerlendirilmesi gereken durumlarda ve implant yapımında 3D tomografiyle çene kemiklerinin yapısı üç boyutlu olarak değerlendirilmesi gereken durumlarda çekilir. Çenelerde görülen kistlerin ve diğer patolojilerin tedavi planlamasında da yardımcıdır ve kistlerin tüm sınırları ayrıntılı olarak belirlenebilir.
3D Çene ve Diş Tomografilerinde Radyasyon Fazla mıdır? Zarar Verir mi?
Yalnızca alt veya üst çenenin görüntülendiği 3D çene ve diş tomografisinin verdiği radyasyon dozunun normal panoramik filmden (her iki çenenin görüntülendiği büyük film) az bir miktar farkı vardır. Diş hekimliğinde kullanılan tomografiler daha küçük bir bölgeyi tarar bu yüzden salınan radyasyon oranı da aynı oranda azalacaktır.
Makaleyi Yazan Hekim: Dr. Başak Kurdoğlu
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekimine başvurmalısın.