Ağız Kanseri Teşhisi
Ağız kanserleri tüm vücudumuzda görülen kanserlerin %5’ni oluşturur. Kötü huylu olan ağız bölgesindeki kanserler, hayati bölgelere yakın olmasından (beyin vb) ve anatomik olarak vücudun diğer bölgelerine daha rahat yayılabilme ihtimalinden dolayı önemlidir.
Erken Teşhis Neden Önemlidir?
Ağız bölgesindeki anormallikler daha tam kansere dönüşmeden veya kansere dönüşmüşse bile başlangıç safhasındayken tedavileri çok daha basittir ve erken teşhis ile kişinin hayati riski azalmaktadır. Kanser vücudun diğer bölgelerine yayılmadan tedavi edilebilir. Kanser safhası ilerledikçe ve yayıldıkça hem kişinin hayati riski artmakta hem de yayılan kanserin çıkarılmasında daha fazla doku kaybı meydana gelmektedir.
Kimler Ağız Kanseri Riski Taşırlar?
- Sigara ve alkol tüketenler
- Ailede kanser öyküsü olanlar
- Kötü ağız hijyeni
- Uygun olmayan protezler (sürekli vuruk yapan protezler)
- Ağızında anormal oluşumlar olanlar (Beyaz, kırmız renkteki anormallikler, kanama odakları, iyileşmeyen yaralar)
Ağızda Bulunan Anormal Oluşumların Kansere Çevirme Riski Nedir?
Ağızda gözlenen her anormal oluşumun kanser oluşturacağını söylemek doğru olmaz. Fakat bu tür anormallikler ileride kansere çevirme riski olabileceğinden dolayı önce belirlenmeli ve periyodik olarak takip edilmelidir. Herhangi bir ilerleme veya şüpheli durumda hasta Kulak Burun Boğaz doktoruna sevk edilir.
Ağızda Gözlenen ve Kansere Dönüşme Riski Olan Anormallikler Nasıl Teşhis Edilebilir?
Birçok yöntem olmakla beraber günümüzde en basit ve konforlu yöntemlerden birisi Velscope kanser erken teşhis cihazıdır.
Velscope Cihazı Nasıl Çalışır?
Cihaz ağız içine özel dalga boylu mavi ışık hüzmesi göndererek şüpheli bölgelerin tespitini sağlar. Şüpheli bölgeler diğer bölgelere daha koyu ve düzensiz bir görünüm verir.
Velscope Cihazının Erken Kanser Teshiş Yöntemi Nelerdir?
Ağızdaki yumuşak dokuların derinlerde olan ve gözle görülemeyen anormalliklerin tespitini sağlar.
Velscope Cihazı Kanseri Kesin Olarak Teşhis Etmeye Yarar mı, Tedavi Eder mi?
Velscope cihazı kanseri tedavi etmeye yönelik bir cihaz değildir. Ayrıca kesin tanı vermez. Şüpheli olan, ileride kansere çevirme ihtimali olan anormalliklerin tespitini ve takibini sağlamaya yönelik bir cihazdır. Kesin tanı şüpheli bölgeden alınacak biyopsi ile konmaktadır.
Makaleyi Yazan Hekim: Dr. Başak Öztemel