Diş Ağrısı Nedir?
Diş ağrısı, dişin kendisinden ya da çevreleyen dokulardan kaynaklanabilir. Bu ağrıların küçük bir kısmı basit besin batması ya da sıcak içeceklere bağlı tahrişlerdir ve tedavi gerektirmezler. Genelde ise ağrının temeli daha büyük bir soruna işaret eder ve diş hekimi tarafından tedavisi gerekir.
Diş ağrısının şiddeti, etkenin türüne, boyutuna ve kişinin ağrı eşiğine göre çok değişiklik gösterir. Basit bir dişeti çekilmesi sadece soğuk şeyler yediğimİzde yüz buruşturturken, bir diş kökü enfeksiyonu gece uykulardan uyandıracak kadar keyifsiz olabilir.
Sadece ağrının boyutuna bakarak durumun ciddiyetini tayin etmek sağlıklı bir yöntem değildir. Bazen büyük bir çene kemiği kaybı hastaya hiçbir şey hissettirmezken, bazen bir dolgudaki ufacık bir kayıp hayat konforunu şiddetli derecede düşürebilir. Bu yüzden, dişlerinizde normalden farklı bir durum farkettiğinizde vakit geçirmeden diş hekiminize başvurmalı, bir şikayetiniz olmasa da 6 ayda bir rutin kontrollerinizi aksatmamalısınız.
Diş Ağrısı Nedenleri
- Çürükler
- Aşınmalar
- Ani gelişen abseler
- Kazaya bağlı diş çatlakları/kırıkları
- Dişetinde gelişen enfeksiyonlar
- Çene kemiklerindeki enfeksiyonlar
- Çocuklarda yeni çıkan dişler
- Uyumunu yitirmiş eski dolgu/kaplamalar
- Bazı gömülü dişler ve yirmilikler
Diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken ağrıların kaynaklarıdır. Bize bir problemin olduğunun sinyalini veren bu ağrılara kulak vermek ve tedavi ettirmek çok büyük önem taşır. Aksi halde hayati riskler oluşturmaya varabilecek diş iltihapları mevcuttur.
Diş Ağrısının Tedavisi Nedir?
Diş ağrısını tedavi edebilmek için önce ağrının kaynağını bulmak gerekir. Yukarıda maddelediğimiz nedenlerden hangisinin ağrıya sebep olduğu ağız içi muayenesi / röntgenler / ağız içi fotoğrafları ve hastanın anlattıklarıyla tespit edilir.
Duruma göre bu tedavi çok değişkenlik gösterir. Bazen sadece hassasiyet giderici bir macun, bazen bir dolgu, dişin kaplanması, kanal tedavisi, dişeti tedavisi ya da dişin çekimi gerekebilir. Burada önemli olan, problem ne kadar erken teşhis edilirse tedavinin de o kadar küçük olacağıdır.
Dişim Ağrıdığında Antibiyotik Almalı mıyım?
Antibiyotikler vücuda zararlı bakterilerle savaşması için geliştirilmiş, özelleşmiş ilaçlardır ancak her bakteri türüne, hastanın yaşına, kilosuna, allerjilerine ve diğer rahatsızlıklarına göre ilaç içerikleri ve miktarları değişkenlik gösterir.
Bunun yanında antibiyotikler zararlı bakterileri öldürürken vücudumuzdaki yararlı floraya da zarar verebilir. Bu sakıncalardan dolayı ülkemizde reçetesiz satışı yasaktır. Gereksiz antibiyotik kullanımın önüne geçebilmek için hekiminize danışmadan antibiyotik almayın.
Makaleyi Yazan: Dt. Koray Kendir
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekimine başvurmalısın.