Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Nedir?
Alt ve üst çeneye ait şekil, yapı, ilişki bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olan cerrahi bir yöntemdir. Halk arasında çene cerrahisi veya çene ameliyatı diye de bilinir.
Ortognatik Cerrahi İşlemi Nerede Oluyor? Siz mi Yapıyorsunuz?
Bu tür vakalarda ortodontist ve plastik cerrah beraber çalışır. Bu tür çene ameliyatları tam teşekküllü bir hastanede ve genel anestezi altında yapılır. Ameliyatı gerçekleştiren kişi plastik cerrahtır.
Ortodonti ile Ortognatik Cerrahi Ayrı İşlemler midir?
Ortognatik cerrahi, ortodontik tedavi sürecinde yapılan bir işlemdir. İki tedavi ayrı ayrı yapılmaz. Örneğin toplam 2 yıl sürecek ortodonti tedavi sürecinin 2/3 lük kısmı tamamlandığı zamanda ortognatik cerrahi yapılır. Ameliyat bittikten sonra ortodontik tedavi ortalama 4 ay kadar devam eder.
Çene Operasyonu Olmadan Sadece Diş Teli Taktırarak Tedavi Olmak İstiyorum?
Örneğin alt çeneniz çok ileride diyelim. Diş teli takıldığı andan itibaren dişler sıralanmaya başlar ve alt çenenin ileride olduğu daha çok belirgin bir hal alır. Bunun yanında düzgün bir kapanış yine olmaz. Sonuç olarak var olan görüntü daha da bozulur.
Sadece Diş Çekimi Yaptırsak Çene Ameliyatına Gerek Kalmaz mı?
Çok ender vakalar da ameliyat olmadan diş çekilerek tedavi olur. Ama yüzünüzün görüntüsü (kemiksel değişiklik olmadığı için ) düzelmez. Muayene olduğunuzda doktorunuz size yine de çene cerrahisi önerebilir.
Bu Tür Çene Operasyonları Sıkça Yapılır mı?
Bu tür çene cerrahileri çok uzun zamandan beri ülkemizde yapılır. Ortodontistler’in çalıştığı belirli plastik cerrahlar vardır. Bu cerrahlar oldukça sık bu ameliyatları başarılı bir şekilde yapar.
Bizim Tanıdığımız Bir Plastik Cerrah Var Onunla Yapabilir miyiz?
Bu tür vakalar takım işidir. Ortodontist’in cerrahla beraber bir tecrübesi olmasıgerekir. Bazı plastik cerrahlar sadece burun, meme gibi ameliyatlar üzerine yoğunlaşır. Bu yüzden çok iyi araştırılması gerekir. Ortodontistiniz size tecrübeli doktor tavsiye edecektir. Muayene sonucunda beraber karar vermeniz daha sağlıklı olacaktır.
Ortognatik Cerrahi İşlemleri Riskli midir?
Genel anestezi altında yapılan her ameliyatın bir riski vardır. Hiç bir doktor hiç bir ameliyata risksiz diyemez. Uçağa binmemizde risklidir fakat hayatımızda sıkça kullandığımız bir araçtır.
Ameliyat İzi Kalıyor mu?
Ameliyat ağız içinden yapılır. Yüzünüze kesinlikle bir müdahale olmaz. Bu yüzden herhangi bir ameliyat izi kalmaz. Sadece yüzde ödemden dolayı bir şişlik olur. Fakat bu şişlik hızlıca düzelir.
Çene Ameliyatı Sonrası Ağrım Olacak mı?
Ameliyat sonrasında size ağrı kesici yapılacaktır. 1-3 gün giderek azalan bir ağrımızın olması normaldir.
Hastaneden Ne Zaman Taburcu Olurum?
Normal şartlar altında ertesi gün taburcu olursunuz. Ortognatik cerrahi sonrası sabah doktorunuz size kontrol edecektir. Bu kontrol sonucunda taburcu olmanız kararı verilir.
Çene Ameliyatı Sonrası Beni Neler Bekler?
Kemiklerin kaynaşması için çeneler 1 hafta kadar lastiklerle bağlı kalacaktır. Bu lastikleri kendiniz değiştirebilirsiniz. Bu süre zarfında sıvı beslenme yapılır. Ameliyattan 2 gün sonra evde yürüyebilecek durumda olursunuz. Çene operasyonundan 1 hafta sonra tekrar kontrol için doktorunuza gidersiniz.
Bu kontrolde ağzınız açılacak ve açıp-kapama egzersizleri öğretilir. Bu aşamadan sonra lastik takılması gittikçe azalarak devam eder.
Ortodontik tedavi (ortalama 4 ay) daha devam eder ve sonra diş telleriniz çıkar.
Makaleyi Yazan Hekim: Dr. Dt. Cihan Çapan
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekimine başvurmalısın.