Bugünden itibaren sizinle yeni bir tedavi sürecine giriyoruz. Bu süreci rahat geçirmeniz en büyük dileğimiz...
Bu sebeple, günlük yaşamınızı kolaylaştırabilecek birkaç önemli bilgiyi sizlerle paylaşmak istedik. Bu süreçte biz hep yanınızda olacağız. Bir telefon, SMS, WhatsApp veya e-mail uzaklığında... Bize her türlü soru veya sorunlarınız ile ilgili ulaşabilirsiniz.
Beyazlatma
- Beyazlatma plaklarınızı gece yatmadan önce, dişlerinizi fırçaladıktan sonra, içlerine jel sürerek takmalısınız.
- Beyazlatma jelinden gözyaşı damlası kadar bir miktarı, sadece beyazlatma yapılacak dişlerinize denk gelen plakların ön yüzlerine sürmelisiniz.
- Jelin az olmasına özen göstermelisiniz, fazla jel taşıp diş etlerinizde hassasiyet ve tahriş yapabilir. Fakat bu hassasiyet ve tahriş kısa sürede geçecektir.
- Sabah kalktığınız plakları çıkarıp, ağzınızı ılık su ile çalkalamalı ve dişlerinizi kahvaltıdan sonra fırçalamalısınız. Ayrıca plakların iç ve dış yüzeylerini de sıvı sabun ve soğuk su ile iyice fırçalamalı ve kurutarak kutusunda muhafaza etmelisiniz.
- Dişleriniz istenilen tona ulaşana kadar beyazlatma plaklarını her gece yatmadan önce takmalısınız.
- Beyazlatma plaklarının uygulanmasını takiben 2-3 gün soğuk-sıcak içecekler içtiğinizde, bazen nefes alıp verirken bile hassasiyet olması normaldir. Hassasiyet fazla olursa, ağrı kesici alabilir ve plaklarınızı sonraki akşam takmayabilirsiniz. Her durumda hassasiyet bir-iki sonraki gün geçecektir.
- Beyazlatma süresince ve beyazlatma bittikten sonra 3 gün boyunca kesinlikle sigara, çay, kahve, kola, kırmızı şarap, vişne suyu gibi renklendirici besinler tüketmemelisiniz.
- Kullanılmayan jellerinizi buzdolabında, plaklarınızı ise kutusunda muhafaza etmelisiniz.
- Beklenmedik bir gelişme olduğunda mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.
Cerrahi
- Cerrahi operasyon öncesinde ve sonrasında aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmıyor olmalısınız. Eğer kullanıyorsanız işlem öncesinde hekiminize lütfen bilgi verin.
- İşlemden 30 dk sonra ağzınıza konan tamponu atabilirsiniz.
- Sonrasında 2 saat boyunca herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz.
- Cerrahi operasyon sonrası 48 saat boyunca operasyon tarafı ile çiğneme yapmamalısınız.
- Sigara, alkol, ekşi, baharatlı yiyecekler, sıcak veya asitli içecekler tüketmemelisiniz.
- Cerrahi operasyon sonrası yatıncaya kadar buz tatbiki yapmalısınız. Olası şişlik ve morluğunuzu azaltmak için buzu 10’ar dakika aralıklarla uygulamalısınız.
- 2-3 gün Pilav, susam, maydonoz gibi taneli besinlerden, çekim boşluğuna kaçmaması için uzak durmalı, pıhtılaşmayı bozup kanamayı artırmamak için çalkalama ve tükürme yapmamalısınız.
- Cerrahi operasyon sonrası sızıntı şeklinde kanamalar normaldir.
- Ağız hijyeninin önemini unutmamalı, dişlerinizi sık sık fırçalamalısınız. Fırçanın dikişlerinize zarar vermemesine özen göstermelisiniz.
- Dikişlerinizi, diliniz ile oynayarak veya ağzınızı açarak zorlamamalısınız.
- Diş hekiminiz önermişse çekimden 2 gün sonradan itibaren antiseptik gargara kullanabilirsiniz.
- Eğer diş hekiminiz bir reçete vermişse, ilaç saatlerine ve dozlarına mutlaka uymalısınız.
- Beklenmedik bir gelişme olduğunda (aşırı kanama, şişlik, ağrı ve ateş gibi) mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
- Gece uykusunda başınızı yüksekte tutacak şekilde yatmalısınız.
- Operasyon bölgesine yiyecek artığı kaçması durumunda bu artığı kendiniz çıkartmak için uğraşmamalısınız. Doktorunuzu arayarak kontrol randevusu almalısınız.
Horlama Protezi
- Protezinizi sürekli kullanmanız önemlidir.
- İlk zamanlarda protezinizin ağzınıza takılmasına bağlı olarak tükürük salgısında artış olabilir. Bu durum zamanla, protezinize alışmanız ile normale dönecektir.
- Horlama protezinizi kullanmaya başlamanız ile birlikte, ilk birkaç gün sabahleyin protezinizi çıkardıktan sonra çiğneme kaslarınızda sertlik, hamlık olabilir. Bu süreç normaldir. Sertliği gidermek için şekersiz sakızın yarısını, ilk birkaç gün, günde 4-5 kere olmak üzere 15’er dakika çiğnemenizi tavsiye ederiz.
- Protez, bazı kişilerde çenenin bir tarafına daha fazla kuvvet uygulayabilir. Kişinin tek taraflı yemek yeme alışkanlığından dolayı kaynaklanan bu durum normaldir ve zaman içerisinde azalarak yok olacaktır. Tedavinin başlangıcında proteze daha kolay alışmanız için yatmadan yarım ya da bir saat önce protezinizi takıp vakit geçirmenizi öneririz.
- Geceleri daha kolay olması için, protezinizi akar su altında ıslatıp daha sonra ağzınıza takmalısınız.
- Horlama protezinin esas tedavi edici etkinliği, derin uykuda yani gece uykusunda gerçekleşir. Bu yüzden protezlerinizi gece uykuda en az 6 saat kullanmalısınız. Dilerseniz daha fazla süre ile de kullanabilirsiniz.
- Protezinizi, sabahları çıkardıktan sonra akar su altında yumuşak kıllı bir diş fırçasına sıvı sabun koyarak fırçalamalısınız.
- Protezinizi, temizleme işlemi bittikten sonra, kliniğimiz tarafından size verilen protez kabında musluk suyu içinde saklamalısınız, haftada bir veya iki kez protez temizleyici tabletler kullanabilirsiniz.
- Klinik kontrollerinize mutlaka gelmelisiniz fakat bunun mümkün olmadığı durumlarda; telefonla görüşerek ya da e-mail yolu ile tedavi süreci hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Ortodonti
Telsiz Ortodonti
Plakların Kullanımı :
- Plaklar gece ve gündüz ortalama 20 saat kullanılmalıdır.
- Plakların dişe tam oturduğundan emin olunmalıdır.
- Her plak doktorunuzun önerdiği şekilde 10 günde bir değiştirilmelidir. Çocuklarda bu süre 7-8 güne düşebilir.
- Plaklar sadece yemek yerken çıkartılmalıdır.
- Plaklar, ağızdan çıkarttıldığı anda kendi kutusuna konmalıdır. Hiçbir zaman peçete üstüne ya da peçete içine konmamalıdır.
- Önemli bir toplantı, yemek, etkinlik gibi durumlarda plakları çıkartabilirsiniz ancak bu haftada toplam 8-10 saati geçmemelidir.
- Seyahat gibi evden uzaklaşacağınız zamanlarda bir önceki plakları mutlaka çantanızda bulundurmalısınız.
Plakların Temizliği :
- Plakları ve kutusunu sabah akşam küçük bir fırça ile temizleyebilirsiniz.
- Plakları fırça ile temizlerken sıvı sabun veya reçetede yazılan temizleme jelini kullanabilirsiniz.
- Akşam yemeği sırasında plaklarınızı 20 dakika kadar ağız gargarasında bekletip ferah bir koku vermesini sağlayabilirsiniz.
Yeme ve İçme :
- Aşırı sıcak içecekler (Ihlamur, salep ve çay gibi) tüketilmeden önce, plakların deforme olmaması için mutlaka ağızdan çıkarılması gerekir.
- Ilık ve soğuk içecekler plaklar ağızdayken içilebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler :
- Kullanılmış plaklar atılmamalı, temizlenmiş bir şekilde poşetlerinde muhafaza etmelisiniz.
- Her plak değiştirildiğinde yeni plaklar takıldığında baskı hissedilebilir, bu gayet normaldir.
- Size plak dışında lastik veya chewy (Isırma egzersizi) verildiyse doktorunuzun talimatına göre kullanınız.
- Ataşman ya da lastikleri taktığınız buttonlar düşer ise, plaklar kaybolur ya da kırılır ise doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.
- Plakların oturmasında bir problem yaşarsanız ve aşırı bir baskı hissederseniz doktorunuz ile iletişime geçiniz.
- Randevunuza gelemiyorsanız en son taktığınız plağı aynı şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.
- Ağız, hiçbir durumda 1 gün boyunca plaksız bırakılmamalıdır.
Telli Ortodonti
İlk Günler ve Acil Durumlar
- Tellerinizin ilk takıldığı gün, hassasiyet şeklinde ağrı olması normaldir. Bu rahatsızlık gün geçtikçe azalır. Bu gibi durumlarda, diş hekiminiz önermişse ağrı kesici kullanabilirsiniz.
- Telleriniz ilk defa takıldığı için dudak ve yanak içleriniz hafif tahriş olabilir. Bu gibi durumlarda; Tanflex, Tantum Verde gibi ağız gargaraları, Protefix, Aftadur gibi merhemler kullanabilirsiniz.
- En arka dişlerinizdeki teller batmaya başlarsa, size vereceğimiz mumları keskin telin ucuna koyabilirsiniz, mumunuz kalmadıysa bir parça şekersiz sakız yerleştirebilirsiniz.
- Herhangi bir braket kopması, çıkması veya oynaması durumunda lütfen braketi atmayın, saklayıp doktorunuza haber verin.
Ağız Bakımı
- Dişlerinizi her öğün sonrasında ortodontik fırça ile fırçalamalısınız. Fırçalama ortalama 3-4 dakika sürmeli, dişlerinizin üzerinde hiçbir yemek artığı kalmamalıdır.
- Her akşam ara yüz fırçası ile braket ve tellerin arasını temizlemelisiniz.
- Arayüz fırçasını normal fırçalamadan sonra ve diş macunu kullanmadan yapmalısınız.
- Her akşam florür içerikli bir ağız gargarası kullanmalısınız.
- Hiçbir yiyeceği ısırarak yememelisiniz.
- Her türlü yapışkan yiyecek (sakız, lokum vb.), çerez, cips, kuruyemiş, kızarmış ekmek, tost, bisküvi, kraker, çağla badem, erik, patlamış mısır kesinlikle yenilmemesi gereken yiyeceklerdir. Tüm yiyecekleri doğrayarak ya da bıçakla kesip arka dişlerinizle yemelisiniz.
- İçi çekirdekli meyveleri (zeytin, kiraz, vişne vb.) çekirdeklerini ayıkladıktan sonra yemelisiniz.
- Gazlı içecekleri mümkün olduğunca az içmeli, haftada 1-2 şişeyi geçmemelisiniz. İçtiğiniz takdirde pipetle içip sonrasında ağzınızı su ile iyice çalkalamalısınız.
- Uzayarak dilinize ya da dudağınıza batan, sizi rahatsız eden diş telini kesmek için kullanılmamış, temiz bir tırnak makası kullanabilirsiniz.
Hareketli Protez
- Proteziniz takıldıktan sonraki ilk zamanlarda yemek yemeye yumuşak yiyecekler ile başlamalısınız ve yiyecekleri küçük lokmalar halinde çiğnemelisiniz.
- Lokmaları ön dişleriniz ile kopartmamalısınız.
- Konuşmanızı geliştirmek için yüksek sesle günde 1-2 saat kitap, gazete okumalısınız.
- Adaptasyonu hızlandırmak için protezinizi ilk 2 gün geceleri de takmalısınız.
- Protezinizin temizliğini, yemeklerden sonra iç ve dış tüm yüzeylerini sıvı sabun ile fırçalayarak yapmalısınız.
- Eğer ağzınızda başka bir diş varsa, onların da tüm yüzeylerini bu sırada fırçalamalısınız.
- Adaptasyon süresi bittikten sonra, gece yatmadan önce protezlerinizi fırçalamalı ve özel kutusunda su içinde muhafaza etmelisiniz. Bu suyu her sabah dökmeli ve her akşam taze su koymalısınız. Haftada 1, bu suya antiseptik tablet atmalısınız. (Örn: Corega/Protetix tablet) Suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
- Diş hekiminiz önermişse, antiseptik gargara kullanabilirsiniz.
- Sabah-öğle-akşam proteziniz ağzınızda değilken ve dişlerinizi fırçaladıktan sonra 60 saniye kadar ağzınızda çalkalamalı ve tükürmelisiniz. Sonrasında 30 dakika kadar herhangi bir şey yiyip içmemelisiniz.
- Öğünler arasında yapacağınız tuzlu su gargarası da adaptasyon sürecinizi hızlandıracaktır. (1 çay bardağı ılık su + çay kaşığı tuz)
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekimine başvurmalısın.