Estetik Dolgu Nedir?
Estetik dolgu, dişlerde kompozit malzeme ile kişinin diş rengine sahip dolgu malzemesi kullanılarak daha doğal ve estetik bir gülüş tasarımı elde edilmesi. Kompozit dolgu halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır.
Estetik Dolgu Uygulamaları Neden Tercih Edilir?
Yapılan dolguların şekil ve renk olarak doğal diş formunda olması, dolgu sınırlarının belli olmaması, kişinin dolguyu kendi dişinden ayırt edememesi asıl hedef olup hastalar tarafından tercih edilir.
Estetik Dolgular Dayanıklı mı?
Önceki yıllarda metal dolguların daha dayanıklı ve fonksiyonel olduğuna inanılmasına rağmen gelişen teknolojiyle birlikte malzeme içeriği sağlamlaştırılmış, metal dolgulardan çok daha uzun ömürlü, estetik ve sağlıklı bir yapıya geçilmiştir.
Estetik Dolguların Ömrü Var mı?
Rutin ağız bakımıyla birlikte estetik dolgularda deformasyon oluşmaz, dolgularda aralanma veya sızdırma olmaz. 6 aylık kontrollerinde estetik dolgularının bakımı yapılır, cilaları yenilenir ve çok daha uzun ömürlü kalmaları sağlanır. Kısaca dolgunun ömrü, kişinin ağız bakımıyla bağlantılı.
Estetik Dolguları Zamanla Değiştirmek Gerekli mi?
Hayır, dişlerinin rutin bakımı yapıldığı müddetçe dişte tespit edilen bir çürüme yoksa estetik dolguyu değiştirmek gerekmez.
Estetik Dolguların Direnci Nasıl? Dişleri Korur mu?
Doğal dişlerimizin sertliğine daha yakın olduğundan ve dişlere kimyasal olarak bağlandığından dişteki muhtemel kırılmalara karşı daha koruyucu.
Siyah (Amalgam) Dolgularımı Estetik Dolgularla Değiştirebilir miyim?
Amalgam dolgularını tek seansta estetik dolgular ile değiştirtebilirsin.
Estetik Dolgu mu Yoksa Porselen Kaplama mı Yaptırmalıyım?
Mümkün olduğunca dişin doğal yapısının korunmasından yanayız. Büyük çürümeler veya kırılmalar nedeniyle dayanıksız kalan dişlerin öncelikli olarak estetik dolguyla ne derece sağlamlaştırılabileceği değerlendirilir. Kompozit teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, eskiden porselen kaplama yapılması gereken çoğu dişin günümüzde uzun yıllar sadece dolguyla devamlılığı sağlanır.
Makaleyi Yazan Hekim: Dt. İmren Hocaoğlu
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekimine başvurmalısın.