Diş Eti İltihabı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Diş Eti İltihabı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Diş eti iltihabı, toplumda en çok görülen diş rahatsızlıklarından biri. Yetersiz ağız bakımı, beslenme bozuklukları ve depresyon, tansiyon gibi sistemik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar diş eti iltihabının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Tedavi edilmediği takdirde daha ciddi tıbbi sorunlara yol açabilir. dentgroup olarak konuyla ilgili bilmen gereken detayları senin için derledik!

 

Diş Eti İltihabı Nedir?

 

Diş eti iltihabı neden olur sorusunun temelde basit bir cevabı var;  yetersiz ağız hiyeni! Ağız hijyeni sağlanmadığında dişlerde önce plak oluşumu meydana gelir. Bu plak iyi fırçalama ve diş ipiyle düzenli olarak uzaklaştırılmadığında diş taşlarına(tartar) dönüşür. Tartar ise diş eti iltihabına yol açar.

 

Diş eti iltihabı profesyonellerce tedavi edilmediğinde diş kayıpları ve çene kemiklerinde erimelere yol açar.

 

Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

 

Diş eti iltihabı, ilk zamanlarda belirti vermeyebilir. Bu yüzden pek çok insan tarafından hemen fark edilemeyebilir. Diş eti iltihabının ilerlediği durumlarda bazı belirtiler yavaş yavaş kendini gösterir.

 

Aşağıda bu belirtileri senin için listeledik;

 

  • Diş etlerindeki fazla hassasiyet, kızarıklık ve şişlik
  • Diş fırçalama esnasında meydana gelen kanama
  • Dişlerin sallanması
  • Konuşma ve çiğneme sırasında hissedilen ağrı
  • Sıcak veya soğuk besinlerde kendini gösteren aşırı hassasiyet
  • Ağız kokusu

 

En yaygın şekilde görülen belirtiler bunlar. Sigara ve tütün kullanımı, bazı belirtileri baskılasa da, hastalığın seyrini kötü etkiler. Ayrıca kırık dolgular ve dişlerdeki yapısal bozukluklar da diş eti iltihabı oluşumuna davetiye çıkarır.

Bu sayfa 26 Ağustos 2024 14:40 tarihinde güncellenmiştir.