Çene seslerinin teşhisi, krepitus olarak bilinmektedir. Konuşurken, yemek esnasında, esnerken çene kemiğinden kaynaklanan bu ses bir aksiliğin olduğunun kanıtı olabilir.
Çenede ağrının veya acının olmayışı, gündelik yaşam faaliyetlerinin engellenmemesi her şeyin normal olduğu izlenimini sunabilir. Ancak çene kemiğinden gelen tıkırtı sesleri normal karşılanacak bir durum değildir. Farklı nedenler ile ortaya çıkabilen bu seslerin teşhisi için konusunda uzman diş hekimine danışılması önemlidir.
Çeneden ses gelme nedenleri çeşitli olsa da temel sebebi çenedeki eklem diskinin yanlış pozisyonda olması olabilir. Eklem diskinin kayması konuşma esnasında, esnerken özellikle yemek yerken çıtırtı sesinin ortaya çıkmasına neden olur.
Çene kemiğinde oluşan seslerin sebepleri arasında kemik erimesi bulunabilir. Güçsüzleşen kemikler eklem diskinden kayabilir ve kemik kemiğe temas ettiğinde çıtırtı gelebilir.
Çeneye alınan bir darbe de çeneden ses gelme nedenleri sıralanırken değerlendirilmelidir. Çene kemiğine alınan darbe, eklem diskinin kaymasına, dolayısıyla açma kapama esnasında sese neden olabilir.
Dişlerin uzun süre travmatik biçimde sıkılması, dişlerin gıcırdatılması da çene kemiğinden ses gelmesinin sebeplerinden birisi olabilir. Kimi zaman diş gıcırdatma sebep yerine sonuç olarak da gözlemlerde yerini alabilir.
Çeneden ses gelme nedenleri dış etkenlere bağlı da olabilir. Çene kemiğinin kırılması çene kemiğinde meydana gelen sesin, ağrıların nedeni olabilir.
Çeneden Gelen Seslerin Teşhis Edilmesi: Klinik Yöntemler
Çene seslerinin teşhisi sonrasında uzman hekim tarafından yürütülmesi gereken tedavi süreci başlar. Çeneden ses gelme nedenleri çeşitli sebeplere bağlı olduğu için tedavisi de farklı çözümlerde saklı olabilir.
Çene seslerinin teşhisi sonrasında karar verilen tedavi yanıtsız da kalabilir. Böyle bir durumda operasyona duyulan gereksinim de artabilir. Dolayısıyla uzman hekimin danışmanlığı ve gözetimi bu süreçte önemli bir destektir.
Çeneden Ses Gelme Problemi İçin Tedavi Seçenekleri
Çeneden ses gelme nedenleri dış etkenlere ya da kişisel sebeplere bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Nedenine bağlı olarak uygulanan tedavi de değişiklik gösterebilir.
Stresin çene seslerinin teşhisi için belirlenmesi durumunda tedavi mevcut stres durumu ile başa çıkmak ile başlayabilir. Dolayısıyla stres yaratan unsurların ortadan kaldırılması tedavinin ilk aşaması olabilir.
Yaşam kalitesini artıracak seçimler yapılması da tedavinin bir parçası olabilir. Bu nedenle yaşam alanında ve gündelik faaliyetlerde yapılacak ufak değişimler tedavi için önemli bir yere sahiptir.
Çeneden gelen sesler için tedavi yöntemleri dendiğinde beslenme rutinleri de geniş bir alan kaplar. Çene kemiklerinin hasar almaması, zorlanmaması tedavinin amacıdır. Dolayısıyla çene kemiklerini güçlendirirken yormayacak (sakız çiğnememek, sürekli sert ve güç gerektiren gıdalar tüketmemek, küçük lokmalar halinde yemek, …) gıdaların tüketimi tercih edilebilir.
Düzenli olarak çenenin rahatlatılması da çene kemikleri için destekleyici olabilir. Hekiminizin önereceği şekilde sıcak ve soğuk tampon uygulanması mevcut ağrıların, şişliklerin hafifletilmesinde yardımcı olabilir.
Çeneden gelen sesler için tedavi yöntemleri sıralandığında egzersizler de listede kendisine yer bulur. Uzman hekim tarafından hazırlanan ve yürütülen egzersiz rutinleri çene seslerinin azalmasında faydalı olabilir.
Çene seslerinin teşhisi öncesi ve sonrasında en önemli unsur uzman hekim ile yapılan iş birliğidir. Uzman hekime danışmadan ilaç kullanımı yapılmamalı, evde çözümler aranmamalı ve geri dönüşü olmayan egzersizlerden kaçınılmalıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekimine başvurmalısın.